- Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische vezels?
- Ontdek waarom je sommige gemengde, synthetische weefsels niet kunt verven, terwijl dit bij anderen geen probleem is
- Ontraadsel het grote mysterie: wat is viscose?
Van Acrilan tot Zibeline, de wereld van stoffen is gevarieerd, maar kan ook verwarrend zijn. Een plek waar je natuurlijke vezels tegenkomt, maar ook synthetische of gemengde stoffen. Waar wol, katoen en lycra populair zijn en waar mensen zich steeds weer afvragen: "Wat is eigenlijk viscose... en kan ik het verven?"
De weg te vinden in deze wirwar van talrijke stoffen kan ontmoedigend zijn – vooral als je nog niet zo veel ervaring hebt in het verven van textiel. Geen zorgen, je hoeft echt niet elke stof die er bestaat te onthouden om te weten hoe je deze moet verven. Er is een veel eenvoudigere manier:
Bijna al jouw vragen over het verven van textiel kunnen worden beantwoord door deze drie grondregels:
- Synthetische stoffen kunnen niet worden geverfd (althans niet thuis)
- De meeste natuurlijke stoffen vallen in twee categorieën:
- Kan op elke manier worden geverfd
- Kan alleen met de hand worden geverfd
3. Gemengde stoffen volgen beide regels
Met andere woorden, je moet eerst vaststellen of een stof natuurlijk of synthetisch is en, in het geval van gemengde weefsels, hoeveel daarvan natuurlijk is, om te weten of het met goed succes kan worden geverfd.
Je wilt meer duidelijkheid? We leggen het je natuurlijk graag uit:
In het algemeen zijn natuurlijke stoffen zeer geschikt om met permanente textielverf te behandelen. De meerderheid kan worden geverfd met geweldige resultaten. De meest voorkomende hiervan zijn:
- Katoen
- Linnen
- Viscose
- Denim
- Vlas
- Jute
- Ramie
- Canvas
Een paar natuurlijke stoffen kan je beter met de hand wassen en kunnen zodoende ook beter met handwas verf worden geverfd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zijde, wol, kasjmier en mohair.
De meeste natuurlijke stoffen zijn dus ideale kandidaten om te verven, zodat je je katoenen hemden, canvas schoenen en beddengoed met toewijding en liefde kunt verven.
Mixen van natuurlijke en synthetische stoffen vormen een belangrijk deel van het textiel uit deze eeuw. De meest voorkomende mixen voor kleding en woontextiel zijn:
- Polyester / katoen
- Polyester / viscose
- Zijde / linnen
Hoewel een groot aantal met succes in de wasmachine kan worden geverfd, gedragen zich niet alle gemengde stoffen hetzelfde. De uitdaging is om te weten welke kunnen worden geverfd en wat het resultaat zou kunnen zijn. Gelukkig is dit eenvoudig – het komt neer op de verhoudingen.
Synthetische vezels wijzen textielverf voor het thuisgebruik af, dus in elke mix zijn het de natuurlijke vezels die de kleur absorberen. Hoe groter de synthetische component, hoe minder verf wordt opgenomen, wat resulteert in een lichtere (of meer verdunde) toon. Als je bijvoorbeeld een wit vest marineblauw wilt verven en het bestaat uit 69% katoen, 19% polyester en 12% viscose, is dat geen probleem. Het resultaat zal net iets minder intensief zijn dan de kleur op de verpakking.
Wanneer het aandeel van synthetische vezels in een gemengde stof hoog is, wordt de verf niet effectief geabsorbeerd. Om deze reden beveelt DYLON aan, om geen stoffen te verven waarin het synthetische aandeel groter is dan 50%. Alle andere stoffen – van broeken tot gordijnen tot spreien – liggen voor het grijpen en kunnen prachtige resultaten opleveren.
Dit is een strikvraag. Het antwoord is: geen enkele. Synthetische stoffen kunnen niet worden geverfd met DYLON textielverf – ze kunnen de kleur niet vasthouden. Hier noemen we enkele van de meest voorkomende synthetische stoffen, zodat je weet wat je moet vermijden:
- Goretex
- Lycra
- Nylon
- Polyester
- Spandex
Dat is een interessante vraag – viscose is een beetje een raadsel. Technisch gezien is het geclassificeerd als een "semi-synthetische stof“. Oké wacht, wat? Dit is gewoon een mooie manier om te zeggen dat de stof kunstmatig is gemaakt, máár met natuurlijke stoffen. Ongeacht deze officiële betekenis kan je viscose tot de natuurlijke stoffen tellen. De natuurlijke kern houdt van pigment, dus het kan met DYLON textielverf tot de volle intensiteit worden geverfd.